-
Čas přípravy15 min
-
Doba vaření45 min
-
Porce6
-
Celkový čas60 min
Bramborová polévka tzv. bramboračka je jednou z nejzákladnějších českých polévek. Bramboračka je jídlo chudých, a proto obsahuje základní suroviny, které jsou u nás dostupné.
Bramboračka s čerstvými houbami je moje oblíbená verze, kterou v období houbařské sezóny každý rok alespoň jednou připravím. Poctivá bramboračka obsahuje samozřejmě brambory, kořenovou zeleninu, tvrdší lesní houby a typické koření jako je kmín, majoránka a česnek. Polévku lze připravit i z hub sušených, které je potřeba si předem alespoň na 20 minut namočit do vroucí vody. Houby včetně vody poté přidáte společně s bramborami do polévky. Alternativou jsou houby spařené a zamrazené, které můžete orestovat na trošce másla nebo oleje, aby pustily vodu.
Suroviny na bramboračku s čerstvými houbami
- 50 g másla
- 2 mrkve
- 1/4 celeru
- 1 petržel
- 250 g čerstvých hub
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 litr vývaru
- 6 brambor
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- libeček
- 2 lžíce majoránky
- sůl & pepř
- petrželová nať
VIDEORECEPT
Postup přípravy bramboračky s čerstvými houbami:
- Cibuli, brambory a kořenovou zeleninu si oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci si rozpusťte máslo, na kterém restujte kořenovou zeleninu a jakmile je trochu orestovaná, přidejte cibuli. Dál restujte do orestování cibule. V této chvíli zasypte základ hladkou moukou, kmínem a zalijte vývarem nebo vodou. Vše důkladně rozmíchejte, ideálně metličkou.
- Do hrnce přidejte brambory a polévku dostatečně osolte. Vařte do změknutí brambor.
- Mezitím si čerstvé houby orestujte na trošce másla a přidejte do základu polévky.
- Jakmile jsou brambory měkké, přidejte do polévky prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku, aby polévka hezky provoněla. Pokud máte rádi a máte k dispozici libeček, tak jej do polévky přidejte. Vše společně chvíli prohřejte a můžete podávat.
- Bramboračku podávejte posypanou nasekanou petrželkou.
TIP: Ze slupek z kořenové zeleniny si můžete připravit snadný zeleninový vývar. Omyté slupky povařte, sceďte a vývar můžete přidat do polévky.
Chutnala vám bramboračka s čerstvými houbami? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Bramboračka s čerstvými houbami
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews