Bramboračka s čerstvými houbami (i sušenými)

Bramboračka s čerstvými houbami (i sušenými)
  • Čas přípravy
    15 min
  • Doba vaření
    45 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    60 min

Bramborová polévka tzv. bramboračka je jednou z nejzákladnějších českých polévek. Bramboračka je jídlo chudých, a proto obsahuje základní suroviny, které jsou u nás dostupné.

Bramboračka s čerstvými houbami je moje oblíbená verze, kterou v období houbařské sezóny každý rok alespoň jednou připravím. Poctivá bramboračka obsahuje samozřejmě brambory, kořenovou zeleninu, tvrdší lesní houby a typické koření jako je kmín, majoránka a česnek. Polévku lze připravit i z hub sušených, které je potřeba si předem alespoň na 20 minut namočit do vroucí vody. Houby včetně vody poté přidáte společně s bramborami do polévky. Alternativou jsou houby spařené a zamrazené, které můžete orestovat na trošce másla nebo oleje, aby pustily vodu.

Suroviny na bramboračku (bramborovou polévku s houbami)

Suroviny na bramboračku s čerstvými houbami

  • 50 g másla
  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1 petržel
  • 250 g čerstvých hub
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 litr vývaru
  • 6 brambor
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • libeček
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl & pepř
  • petrželová nať

VIDEORECEPT

Postup přípravy bramboračky s čerstvými houbami:

  • Cibuli, brambory a kořenovou zeleninu si oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • V hrnci si rozpusťte máslo, na kterém restujte kořenovou zeleninu a jakmile je trochu orestovaná, přidejte cibuli. Dál restujte do orestování cibule. V této chvíli zasypte základ hladkou moukou, kmínem a zalijte vývarem nebo vodou. Vše důkladně rozmíchejte, ideálně metličkou.
  • Do hrnce přidejte brambory a polévku dostatečně osolte. Vařte do změknutí brambor.
  • Mezitím si čerstvé houby orestujte na trošce másla a přidejte do základu polévky.
  • Jakmile jsou brambory měkké, přidejte do polévky prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku, aby polévka hezky provoněla. Pokud máte rádi a máte k dispozici libeček, tak jej do polévky přidejte. Vše společně chvíli prohřejte a můžete podávat.
  • Bramboračku podávejte posypanou nasekanou petrželkou.

TIP: Ze slupek z kořenové zeleniny si můžete připravit snadný zeleninový vývar. Omyté slupky povařte, sceďte a vývar můžete přidat do polévky.

Chutnala vám bramboračka s čerstvými houbami? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Bramboračka s čerstvými houbami

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Jíťa

      Nejlepší bramboračka co sem kdy uvařila. Děkuji za inspiraci.

    • Lucie

      Opravdu vyborna bramboracka, děkuji za recept!

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.